Asus M3700N - spolehlivý pomocník na služební cesty

Dnes vám představujeme Asus M3700N, vyznačujícího se malou velikostí a váhou, velikou výdrží zajištěnou použitím procesoru Pentium M, ovšem také poměrně nízkým výkonem (zvláště v 3D aplikacích), který je způsobený absencí výkonnějšího grafického akcelerátoru. Přesto si tento výrobek najde jistě své příznivce, neboť účel, pro který byl navržen, plní dobře.

LCD displej s překvapivě vysokým rozlišením, veliké modře podsvícené tlačítko POWER, malá velikost a celkem nenápadný vzhled - to je první dojem, který na vás tento laptop udělá. Jako drtivá většina notebooků střední a vyšší třídy je postaven na mobilním procesoru Intel Pentium, který je doplňován integrovanou grafikou Intel 855GM. Právě absence výkonnějšího akcelerátoru ukazuje, že je tento produkt určen spíše jako přenosný počítač pro kancelářskou práci na služební cesty, výraznějších výsledků na poli 3D aplikací se od něj opravdu nedočkáte. Když jsem začal instalovat první testy, zdálo se mi, že instalace (zvláště pak obyčejný zápis na harddisk) neprobíhá tak rychle, jak by měla. Moje podezření, že za tímto nedostatkem stojí pomalejší pevný disk, se potvrdilo, jak se můžete přesvědčit z výsledků benchmarků v kapitole Testy.

Doprovodný obrázek


Displej

Firma Asus vybavila tento model 14,1TFT SXGA LCD displejem, který ovšem na rozdíl od mnoha konkurenčních produktů zvládá neuvěřitelné maximální rozlišení 1400x1050 pixelů, což mu poskytuje neskutečně prokreslený, detailní a ostrý obraz. Otázkou ovšem zůstává, na kolik je toto rozlišení u 14,1 palcové obrazovky použitelné. Pokud totiž máte horší znak nebo máte-li unavené oči, jeví se toto rozlišení ve Windows jako přehnaně vysoké a čtení textu namáhavé. V tom případě vám však nic nebrání ve snížení rozlišení na nižší hodnoty. Celkové provedení displeje je ale vynikající, nevykazuje žádné výrazné rozdíly v intenzitě podsvícení. Také pozorovací úhly nepatří k vlastnostem, na které bych si mohl stěžovat, hlavně v horizontálním směru dochází ke zkreslení barev až při opravdu velkém úhlu pohledu.

Klávesnice a touchpad

Na provedení klávesnice jsem neshledal žádné výrazné nedostatky, povrch kláves je kvalitní a příjemný, jejich chod tichý. Jedinou trochu nezvyklou vlastností je poměrně veliký odpor při mačkání kláves, není to ale nic hrozného a brzy si na něj zvyknete. Rozložení kláves je dobré, jedinou výhradu bych měl k umístění klávesy pro speciální funkce na levý dolní okraj klávesnice na místě, kde obvykle čekáte CTRL. Ale i na tuto specialitu si brzo zvyknete a po chvilce vám to již nebude připadat ani trochu nepřirozené. Kromě toho toto umístění klávesy Fn není u notebooků nic neobvyklého, používá ho poměrně hodně výrobců. Trochu neobvyklou věcí je provedení plošky touchpadu, která není zanořena do těla přístroje jako u většiny laptopů, ale je na úrovni okolních krytů a tvoří tak mezi nimi plynulý přechod. Jediné, co bych jeho provedení vytknul, jsou tlačítka, která nepůsobí příliš kvalitně, přece jenom na této části mohl výrobce více zapracovat.



Doprovodný obrázek

Speciály

Robertův sloupek

Aktuality

Vysvětlení pojmů

Tiskové zprávy