Právě se nacházíte:

GERICOM OVERDOSE MC

Společnost GERICOM je již dlouholetým hráčem na trhu mobilních informačních technologií a to již nejen na západ od našich hranic, ale i v naší republice, kde ještě donedávna patřila k jedničkám v počtu prodaných kusů. Po malé odmlce se vrací a nepřichází s prázdnou.

Dnes si představíme jeden z modelů určených pro nejširší uživatelskou veřejnost. Jedná se o přístroj OVERDOSE MC, který sám výrobce hodnotí slovy "cenově výhodný centrino notebook". Takže se na něj pojďme podívat zblízka.

OVERDOSE

 

Úsporné balení, ve kterém notebook přišel, napovídá, že se uvnitř kromě přístroje samotného mnoho dalšího neskrývá. Po otevření krabice v modrých firemních barvách pak uvnitř najdeme šikovně zabalený notebook, nabíječka, malá krabice se SW a telefonním kabelem a nakonec i praktické černé pouzdro pro přenášení notebooku v terénu. Otázkou zůstává, zda-li je přístroj vůbec nutno v terénu chránit? Výrobce jej totiž opatřil odolnou povrchovou úpravou – a sice klavírovým lakem, který zabrání poškrábání.

Svými rozměry  326 x 258 x 25 mm se tento model řadí na stejnou úroveň, jako běžná konkurence. Co však potěší, je jeho hmotnost – příjemných 2,6 kg. Čím mne notebook překvapil již při čtení technické specifikace, bylo použití 14" displeje. Dnes, v době minimálně 15" displejů mi tato velikost připadala jako krok zpět a tak jsem byl zvědav na samotné provedení a práci s displejem. I zde jsem byl celkem mile překvapen, protože jsem přechod z 15" modelu konkurenční značky a z 15" stolního LCD vůbec negativně nepocítil. Displej krásně vykresluje a což je mu ke cti, nevykazuje žádný vadný pixel. Rozlišení XGA s 1024 x 768 pixelů tomuto notebooku sedne jako ulité. V případě, že by uživatel trval na displeji o palec větším, musí si připravit dalších 2.000,00 Kč navíc.

Zde je na místě zmínit cenu, za kterou se Gericom OVERDOSE na českém trhu prodává - a sice 34.590,00 (s Windows XP Home) nebo 36.790,00 (s Windows XP Pro) což je za přístroj s kombo DVD+RW/CD-RW celkem přijatelné.

Klávesnice: Aby černá bílou byla.....

 

Zajímavým prvkem, který mne zpočátku vůbec nenadchl, je barevné odlišení klávesnice. Tato totiž u dodaného modelu není provedena v barvě těla notebooku, nýbrž je bílá s černými inverzními popisky. Líbit se mi však začala v okamžiku horšího osvětlení, protože její čitelnost je nepodstatně lepší, než v jednobarevném standardu. Takže z původního negativního dojmu přecházím po několika dnech práce k přesně opačnému pocitu.

Notebook je vybaven integrovanými reproduktory, zabírajícími celou horní část přístroje - tedy plochu mezi klávesnicí a displejem, resp. vloženou ovládací lištou, z níž je možné notebook zapnout a vypnout a rychle spustit aplikaci webového prohlížeče a e-mailu. Reproduktory mají dobrý, i když přece jen trochu „plastový“ zvuk, který se však projevuje až při zvýšení hlasitosti na maximum. Kvalita reproduktorů se mi osvědčila při přehrávání DVD titulů s prostorovým zvukem, kterého se snaží poměrně úspěšně dosáhnout.

čtyřpolohové tlačítko

 

Ovládacím prvkem nahrazujícím myš je touchpad, k němuž náleží dvoupolohové kolébkové tlačítko zastupující pravé a levé myší tlačítko. Toto je ještě doplněno scrolovacím čtyřpolohovým prvkem, který usnadňuje a urychluje pohyb po stránkách. Vlevo od touchpadu je umístěn vstup mikrofonu. Díky tomuto umístění může být OVERDOSE dobře používán jako hlasový poznámkový blok. Citlivost mikrofonu se mi dobře osvědčila např. při firemních poradách, či při jednáních se zákazníky.

kombo DVD+RW/CD-RW mechanika

 

To, že se jedná o „all in one“ notebook, potvrzuje jeho vybavenost porty a mechanikami. Začnu z levé strany - z dolního rohu. Zde se nachází výstup na sluchátka (klasický 3,5 mm jack), vstup pro externí mikrofon, výstup integrovaného modemu (RJ 11), výstup síťové karty, 1x slot na PCMCI kartu typu I/II, FireWire. Zadní stěna těla notebooku pak nabízí (opět zleva) 2x USB 2.0 porty, Infraport, VGA výstup,  LPT1 , TV Out a neschází zde ani místo pro zámek. Závěrem pak už jen pravý bok, kde bráno odzadu je místo pro napájecí kabel a optickou mechanika, v mém případě kombo DVD+RW/CD-RW. Tím nabídka portů končí. Ne však nabídka možností připojení. V samotném těle notebooku je totiž integrována možnost připojení se k bezdrátové síti prostřednictvím Wireless LAN. BT není součástí nabídky a je nutno řešit pouze externím donglem.

Uvnitř počítače na má data čekal 30 GB HDD a o rychlost práce se staralo 256 MB operační paměti, rozšiřitelných až na 1024 MB.

Pro srovnání velikosti: Nokia 6310i a SE T610

 

Vzhledem k tomu, že hodlám tímto notebookem nahradit svůj již starší stolní počítač, zajímalo mne, jak rychle se s nám dokáži sžít. Vzhledem k tomu, že se nejedná zdaleka o můj první notebook, je pro mne např. naprostou samozřejmostí užívání notebookové klávesnice, či použití touchpadu. Zde bych rád vyzdvihl již zmíněnou kvalitu práce na bílých klávesách, stejně jako užitečnost rolovacího čtyřpolohového tlačítka, na které jsem si zvykl již během prvních deseti minut užívání. Za obrovskou výhodu považuji integraci bezdrátové sítě, díky které budeme doma konečně moci zlikvidovat drátový chaos vzniklý propojením dvou počítačů (a sice mého a PC mé ženy) a periférií umístěných ve dvou patrech našeho bytu. Musím konstatovat, že sžívání se proběhlo bezproblémově a já si dokáži život s tímto notebookem docela dobře představit.

Těším se na setkání nad dalšími články.

MR

 

 

 

 

 

Speciály

Robertův sloupek

Aktuality

Vysvětlení pojmů

Tiskové zprávy