Právě se nacházíte:

IBM ThinkPad R60e

Jak již bylo řečeno, druhým notebookem, který nám Lenovo zapůjčilo k testování je IBM ThinkPad R60e. Je sice o poznání výkonnější než Lenovo 3000 C200, ale při jeho pořízení byste museli sáhnout hlouběji do kapsy.

Tento stroj se opírá o výkon procesoru Intel Centrino Duos frekvencí 1,66GHz a o zobrazení grafiky se stará integrovaný čip. Paměť SDRAM je sice jen 512MB, ale pro kancelářskou práci je to naprostodostačující. S tím nejspíš souvisí i kapacita disku, která  je nadnešní dobu trochu slabší, jen 60GB prostoru pro vaše data. No rozhodněse nejedná o notebook, který by sloužil jakoskladiště filmů, či muziky.

Displej je naprosto standardní, má úhlopříčku 15"XGA TFT a jeho maximální rozlišení je1024x768. ThinkPadusamozřejmě nechybí DVD±RW mechanika, Wi-Fi, Ethernet, ani modem. Navíc jevybaven i Bluetooth, což umožňuje bezdrátové připojení dalších zařízení. Slotpro připojení PCMCIA karty je u notebooků v podstatě samozřejmostí a USB 2.0 porty, která jsou 3 také.

Teď přejdeme k popisu rozmístění jednotlivých slotů,portů a zařízení. A začneme pěkně zepředu. Kde toho k vidění sice moc není, aleněco se přeci jen najde. Postranách jsou umístěny reproduktory a vlevo od středu se nachází přepínač pro zapnutí/vypnutí Wi-Fi. Levá strana notebooku je už trochu bohatší. Nachází setu větrák, výstup pro externí monitor, konektory pro modem a LAN, vstup promikrofon, výstup pro sluchátka, USB port a slot pro PCCMDA kartu. Napravo paknajdeme dva USB sloty a DVD mechaniku. Na zadní straně notebooku se nachází pouze napájecí konektor.

Stejně jako Lenovo 3000 C200, tak i IBM ThinkPad R60epůsobí velmi kompaktně a robustně. Na rozdíl od Lenova je jeho plast celý černýa z této černoty vystupuje jen párvěcí. Jednou z nich je bílý potisk kláves, dále pak modrá klávesaEnter, kterou si rozhodně nespletete ačervený trackpoint umístěný ve středuklávesnice mezi písmeny G,H a B. Indikačnídiody se nacházejí jednak na spodní hraně víka(baterie, napájení, režimspánku), a jednak pod displejem(Wi-Fi, Bluetooth, NumLock, CapsLock, prácedisku, stav, baterie, napájení, režim spánku).

Klávesnice samotná je celkem dobrá, rozložení kláves jepodobné rozložení standardní klávesnice. Funkční klávesy F1-F12 jsou rozdělenypo čtyřech a jsou umístěnyv horní řadě. Nad klávesami  F10-F12se nachází Print Screen, Scroll Lock a Pause/Break. Klávesa Escape je úplně vlevo nad funkčnímiklávesami a vedle ní je tlačítko pro spuštění ThinkVoltage a tlačítko prozapnutí/vypnutí notebooku. S klávesnicí jsem byl tedy spokojen, ale co mnědělalo problémy, byla absence touchpadu. I když je trackpoint zajímavýmřešením, nedokáže touchpad nahradit.

Displej je naprosto dostačující na práci, pro kterou jetento notebook určen. Rozlišení 1024x768není žádný zázrak, ale na kancelářskou práci, je víc než dostačující. Film sisice kdoví jak nevychutnáte, ale dívatse na něj dá. Úhly pohledu nejsou nijak zázračné, jenže při práci stejněvětšinou sedíte přímo před notebookem,a z této pozice je vidět dobře.

Dál už mě nenapadá nic, co bych mohl prozradit, apřistoupím tedy k testům. Opět jsme nedělali testy na výkonv grafických aplikacích či hrách, protože pro ně není IBM ThinkPad určen,nicméně nějakou tu starší hru si bez problémů zahrajete.

Výkon procesoru
Whetstone (FPU) 5358 MFlops
Whetstone (SSE2) 6895 MFlops
Dhrystone 13364 Mips

Test pamětí
Latence: 106ns
ReadFloat: 2905,35 MB/s
WriteFloat: 1569,3 MB/s

Test harddisku
Sekvenční zápis: 28,5 MB/s; zatížení CPU 2%
Sekvenční čtení: 34,82 MB/s; zatížení
Náhodné čtení: 60 MB/s; zatížení CPU 6%

Test výdrže baterií
Při našem redakčním testu jsme se snažili notebookmaximálně zatěžovat a jeho výdrž byla2hodiny 55 minut. A to je podle nás opravdu pěkné.

Závěr
IBM ThinkPad R60e je výkonný notebook na kancelářskoupráci, a to jak v samotné kanceláři, tak i na cestách, k čemužvýrazně přispívá výdrž jeho baterie. Bez problémů na něm přehrajete muziku ifilmy, ale jeho největší předností je výdrž baterie. Naopak největším nedostatkem je absence  touchpadu, což  poněkud komplikuje práci, pokud není k dispozici myš.

 

IBM ThinkPad R60e

Procesor: Intel Centrino Duo T2300e (1,66GHz)
Paměť: 512 MB (1x 512 DDR2-SDRAM)
Grafická karta:Mobile Intel(R) 950 GM až 128MB sdílené DDR2 operační paměti
Harddisk: SATA 60GB; 5400rpm
Optická mechanika: DVD±RW Multiburner Dual Layer
Velikost displeje: 15" XGA TFT
Maximální rozlišení: 1024x768
Další: Wi-Fi 802.11 a/b/g; Ethernet 10/100; Bluetooth; Trackpoint;3 x USB 2.0; PCMCIA Card Bus 1 Type I/II; analogový výstup pro monitor
Baterie: 6ti článkováLi-Ion
Cestovní hmotnost: 2,95kg
Operační systém: Windows XP Profesional
Cena: 21 500 Kč (bez DPH)

IBM ThinkPad R60e


Speciály

Robertův sloupek

Aktuality

Vysvětlení pojmů

Tiskové zprávy