Právě se nacházíte:

LifeBook T4210

Dnes Vám představím notebook, nebo spíše tablet od firmy Fujitsu-Siemens. Vzhledem k tomu, že se jedná o první tablet, který se mi kdy dostal do rukou, tak mi odpusťte, pokud budu k jeho funkcím jako tabletu příliš shovívavý.

LifeBook T4210 je na první pohled poměrně sympatický notebook. To, že se jedná o tablet, zjistíte až po odklopení displeje. V jeho vnitřnostech se ukrývá procesor Intel Core 2 Duo T2400 s taktem 1833MHz, který se stará o výpočetní výkon. O grafický výkon se stará „pouze“ integrovaný čip od společnosti Intel, ale to vzhledem k tomu, že se jedná o malý a přenosný počítač nepřekvapí. Velikost paměti RAM je 1024MB a disk s kapacitou 60GB by měl být dostatečný a u notebooku této velikosti je naprosto běžný.

Grafika se zobrazuje na XGA displeji s úhlopříčkou 12,1 palce s maximálním rozlišením 1024 x 768 pixelů. LifeBook je dále vybaven vypalovací DVD mechanikou od firmy Matshita, Wi-Fi, Ethernet kartou, Bluetooth, infraport, modemem, PCMCIA slotem, čtečkou paměťových karet, čtečkou otisků prstů a třemi USB 2.0 porty.

Celý notebook, nebo chcete-li tablet, je kolem dokola obsypán porty a je až s podivem, že se podařilo všechny rozmístit. Na levé boční straně (bráno od zadu) se nachází napájení, zdířka pro připojení dotykového pera, USB port, Wi-Fi přepínač, Bluetooth přepínač a PCCMCIA slot. Vpravo najdete jen zámek a zbytek strany zabírá DVD mechanika, která se dá vyměnit za přídavnou baterii. Vpředu jsou po obou stranách umístěny reproduktory a mezi nimi se nachází (zleva) výstup pro sluchátka, vstup pro mikrofon, čtečka paměťových karet, přesně uprostřed je tlačítko, které slouží k otvírání víka notebooku. Na zadním boku se zleva nachází konektor pro modem, USB slot, infraport, VGA výstup, další USB slot a port pro Ethernet. Všechny porty mají samozřejmě gumové kryty, takže jsou chráněny proti znečištění.

Provedení tohoto notebooku je kromě víka, které je leštěné a černé, ve stříbrné barvě. Nalevo pod displejem se nachází panel, který zobrazuje stavy počítače, což není tak rušivé, jako když se o to samé starají indikační diody. Na pravé straně se pak nachází 5 funkčních tlačítek a tlačítko power. Umístění pod displejem oceníte především ve chvílích, kdy je notebook používán jako tablet.

Klávesy mají bílou barvu a je na nich stříbrný potisk. Samotná klávesnice je kompaktní a velmi příjemně se na ní píše. Pod klávesnicí je umístěn touchpad, jehož vlastnosti jsou také dobré a nechybí ani rolovací tlačítko. Na rozdíl od klasického notebooku má tablet ještě jeden ovládací prvek, samozřejmě pero. To je umístěno nalevo vedle displeje. Práce s ním mi dělala z počátku problémy, to přikládám spíše tomu, že jsem s ním pracoval poprvé v životě, ale po nějaké době jsem si zvykl. Nicméně musím říci, že jsem čekal poněkud lepší citlivost. Zvláště dvojklik byl za pomoci pera dost obtížný.

Displej je uchycen na jediném kloubu, který umožňuje neomezené polohování a otáčení, díky čemuž během chvilky vytvoříte z notebooku tablet a naopak. Vzhledem k úhlopříčce 12,1 palce je rozlišení 1024 x 768 naprosto dostatečné. Na displej dobře vidět z různých úhlů i při silném osvětlení, což rozšiřuje možnost užití tabletu i mimo zdi kanceláře.
Tím bych popis T4210 ukončil a přestoupím k testům.

Výkon procesoru
Whetstone (FPU) 5923 MFlops
Whetstone (SSE2) 7641 MFlops
Dhrystone 15178 Mips

Test harddisku
Sekvenční zápis: 36,19 MB/s; zatížení CPU 2%
Sekvenční čtení: 45,03 MB/s; zatížení
Náhodné čtení: 93 MB/s; zatížení CPU 4%

Test výdrže baterií
Stejně jako u předchozích notebooků, které jsme testovali, byl i tento podroben testu při vysoké zátěži. Výdrž baterií se při tomto testu blížila dvěma hodinám a to je podle nás na přístroj, který by měl být především mobilní dost málo.

Závěr
LifeBook T4210 je opravdu výkonný. Jako malý a přenosný notebook nabízí spoustu možností využití. Je snadno připojitelný, je vybaven množstvím rozličných rozhraní a displej, který má výborné zobrazovací vlastnosti, umožňuje jeho používání v podstatě kdekoli. Nevýhodou je ovšem výdrž baterií, která mobilitu tohoto stroje značně snižuje. To že jde používat i jako tablet, je rozhodně plus a pro lidi, kteří potřebují zapisovat poznámky, kreslit grafy a různá schémata, to může být velká výhoda.

Fujitsu-Siemens LifeBook T4210

Procesor: Intel Core 2 Duo T2400 (1,83GHz)
Paměť: 1024 MB (1x 1024 DDR2-SDRAM)
Grafická karta: Mobile Intel(R) 945 GM až 128MB sdílené DDR2 operační paměti
Harddisk: SATA 60GB; 5400rpm
Optická mechanika: DVD±RW Duallayer
Velikost displeje: 12,1" XGA
Maximální rozlišení: 1024x768
Další: Wi-Fi 802.11 a/b/g; Ethernet 10/100; Modem; Infraport; Bluetooth; 3 x USB 2.0; PCMCIA karta; VGA výstup; čtečka karet; snímač otisků prstů;
Baterie: 6ti článková Li-Ion
Cestovní hmotnost: 2,3kg
Operační systém: Windows XP Profesional
Cena: okolo 58 000 Kč

Doprovodný obrázek


Speciály

Robertův sloupek

Aktuality

Vysvětlení pojmů

Tiskové zprávy