Nejlepší ultrabooky a prémiové notebooky roku 2023

Notebooky jsou zásadní nástroje pro studium, práci i komunikaci. Ultrabooky nabízejí skvělou obrazovku, pohodlnou klávesnici, elegantní design a dlouhou výdrž baterie. Intel vytvořil termín "ultrabook" v roce 2012, dnes označuje prémiové ultrapřenosné notebooky bez ohledu na značku.

Intel používá standard Evo pro označení svých ultrabooků. Nejnovější čipy jsou Raptor Lake 13. generace, rozdělené na 28W řady P a 15W řady U. AMD oznámilo 7040U s XDNA architekturou pro AI výkon. Apple má M2 čip v 13" MacBooku Pro a Air, s M2 Pro a M2 Max ve 14" a 16" MacBookech Pro.

Windows založené výběry jsou připraveny na Windows 11. Většina nových notebooků již obsahuje nový operační systém.

HP Spectre x360 13.5 je skvělý 2v1 převoditelný notebook s USB-C a USB-A porty, barevným OLED displejem a kvalitní webovou kamerou. Má pěkný design s černým hliníkem a měděnými detaily, ale nabízí i stříbrné a modré varianty.

S 15W Intel Core U-series procesorem je výkonný a poráží konkurenty ve testech Geekbench a Handbrake. Dotykové pero je připojeno ke straně displeje a je snadno dostupné pro použití v notebooku i tabletovém režimu.

-

Lenovo Yoga 9i (Gen 7) je stylový 14" 2v1 notebook s jasným displejem a různými porty. Zaoblené rohy zvyšují pohodlí a mají místo pro Thunderbolt 4 a USB Type-A.

Model s OLED displejem má poměr stran 16:10, jas 352 nitů a podporu Dolby Vision. Displej 3:2 by byl vyšší, ale stávající je jasný a živý.

Intel Core i7-1260P dosahuje výborných výsledků v testech, a 1TB SSD je velmi rychlý. 360stupňová zvuková lišta poskytuje silný zvuk v notebooku i tabletu.

-

MacBook Air s M2 přináší velké změny, včetně tenčího a ploššího designu. Je navržen pro Apple Silicon a představuje výkonný čip M2 s dlouhou životností baterie, jasným displejem, magnetickým MagSafe konektorem a 1080p webovou kamerou v zářezu.

Bez ventilátoru, takže pro intenzivní práci, jako střih videa či vykreslování, je třeba to zvážit. Pro běžné úkoly, jako dokumenty, tabulky a základní úpravy fotografií, je ale ideální.

 

Speciály

Robertův sloupek

Aktuality

Vysvětlení pojmů

Tiskové zprávy