Právě se nacházíte:

Obr mezi netbooky - NC20

Hledáte tenký notebook který bude držet krok s dražšímy konkurenty? Co třeba Samsung NC20

Tento netbook je určitě pestrým přírůstkem mezi ostatní notebooky malích rozměrů a ceny, ale oproti ostatním využívá 12,1" palcový monitor se kterým se setkáme spíše u klasických notebooků.

Samsung přišel opravdu s povedenou novinkou. Na rozdíl od předchozího modelu NC10, který je osazen procesorem Intel Atom, je NC20 postaven na konkurenčním procesoru VIA Nano. Tento procesor představuje první 64bitový superskalární procesor na platformě x86 od společnosti VIA. Super skalární architektura je jedním ze způsobů zvyšování výkonu procesoru.

Procesor VIA Nano je spolu s použitým čipsetem VX800 přirovnáván k novému netbookovém procesoru Intel Atom N280. A to z faktu že oba čipsety přináší hardwarovou podporu dekódování videa ve vysokém rozlišení a také rychlejší sběrnici než je u stávajících netbooků standartních 533 MHz, u Atomu N280 je to konkrétně 667 MHz a u procesoru VIA Nano který je použit právě v samsungu NC20 je 800 MHz a běží na frekvenci 1,3 GHz, oproti N280 který pracuje na frekvenci 1,66 GHz.

Operační paměť je typu DDR2 o velikosti 1 GB, 667 MHz (1xSODMM) která je dále rozšířitelná až na 4GB. Pro svá data a aplikace naleznete dostatečné místo u těchto netbooků a to 160 GB. Dále nechybí webová kamera o rozlišení 1,3 Mpix, síťová karta či Wi-Fi 802.11 b/g a Bluetooth 2.0 + EDR.

Mezi porty nalezneme tři USB, čtečku paměťových karet 3 v 1 a vstupy a výstupy pro mikrofon a sluchátka.
Velkou pochvalu si jistě zaslouží klávesnice. Ta zde byla použita ve velikosti standartních notebooků i přes poměrně malý rozměr Samsungu. Klávesnice je také velmi kvalitně zpracovaná.


Na českém trhu se nejdřív ojevil model v bílém provedení a za pár týdnu zde bude k sehnání i v černém provedení.
Notebook Samsung NC20 u nás pořídíte kolem 14 000,- s DPH

 

 

Speciály

Robertův sloupek

Aktuality

Vysvětlení pojmů

Tiskové zprávy