Právě se nacházíte:

RECENZE: Dell Axim X5

Počet kapesních PDA se rozhodla rozšířit i firma Dell o model Axim X5, a to hned ve dvou vyhotoveních – Entry a Advanced (velikost CPU 300 a 400 MHz a RAM 32 a 64 MB). Konkurenci chce Dell porazit nízkou cenou svých přístrojů, při zachovaní vysoké míry vybavenosti.

Pod kapotou našeho testovacího PDA naleznete procesor Intel XScale 400 MHz a 64 MB SDRAM a 48 MB Flash ROM. Axim přitom existuje i v levnější verzi (300 MHz, 32 MB SDRAM a 32 MB Flash ROM, levná verze ale bohužel přichází bez synchronizační kolébky, takže příliš neušetříme). Expanzní slot je kompatibilní s dvěma typy paměťových karet, CompactFlash II a Secure. Opominuta není ani možnost připojení bezdrátového spojení 802.11b, navíc vedle mikrofonu a reproduktoru je zde i "klasický" port IrDA..
Axim plně využívá výhod procesoru XScale, kdy nastavení Auto umožní procesoru automatické využití plné rychlosti jen u náročných operací a jinak šetřit baterie. Nastavení Power Save sníží rychlost procesoru na 200 MHz.

Doprovodný obrázek

Design
Zatímco design synchronizační kolébky vypadá na první pohled jako z příštího století, samotný organizátor již vypadá mnohem konvenčněji. Vedle skutečně vydařeného displeje jsou zde čtyři ovládací tlačítka na spouštění nejdůležitějších aplikací, navigační tlačítko, možnost přesouvání pomocí navigační páčky a tlačítko pro nahrávání.

Doprovodný obrázek


Navigační tlačítko je poněkud nevydařené, pérko je měkké a místo jen občasné chyby nám programy přeskakují před očima. Internetová fóra jsou zaplněná zákazníky, kteří si stěžují na problémy se synchronizací a Dell musel rychle přijít se softwarovou záplatou, což u palmtopů nebývá zvykem. Nečekanou novinku je také existence rezervní baterie, kterou si můžeme přidat a nabít v synchronizační kolébce. Samotná výměna baterií je velice rychlá a jednoduchá.

Doprovodný obrázek

Speciály

Robertův sloupek

Aktuality

Vysvětlení pojmů

Tiskové zprávy