Recenze na novinku z dílny Asusu - M6800N

Série notebooků Asus řady M6000 je ukázkovým spojením stylu a nekompromisního výkonu, který přináší spolu s dobrou mobilitou. Je perfektním řešením pro každého, kdo vyžaduje každodenní „mobilitu“ a současně si po práci rád odpočine u své oblíbené gamesky.

Představme si však náš testovaný kousek. Ten je z už avizované série M6000, která má v sobě implementovánu technologii Intel Centrino, což znamená, že je postaven na čipsetu i855PM a obsahuje Intel PRO/Wireless 2100/2200BG adaptér pro bezdrátový přenos (Wi-Fi). Integrovaná Wi-Fi karta 802.11 b/g se stará o propustnost až 54 Mbps IEEE s 802.11g nebo 11Mbps s 802.11b.


Displej

Námi testovaný model M6800N disponoval širokoúhlým displejem (16:10) velikosti 15,1 palců o rozlišení 1400x1050 bodů. Obraz byl kvalitní, o což se stará i dobrá grafická karta od ATI (více o jejím výkonu v další časti recenze). Horší to už bylo s čitelností z úhlů, která je bohužel pořád kamenem úrazu. Všechno má ale své výhody - žádný zvědavec se toho o tom, co právě děláte, mnoho nedozví, pokud vám nestojí přímo za zády. Ale na druhé straně M6800N vyniká čistotou zobrazení, barevnou věrností a rychlým překreslováním scény (což je dnes už ale samozřejmostí). Jeho specialitou je wide-screen, tzn. že zde vidíte cca 1,8 násobek plochy oproti „ne-širokoúhlému“ 15,1 displeji.

null


Klávesnice je typicky notebookovská (umístnění tlačítka Fn v levém rohu tam, kde na klasické klávesnici najdeme Ctrl, zůstává zachováno). Zdvih kláves i jejich velikost jsou dostačující a příjemné pro pohodlné psaní i delších textových dokumentů. Na opření rukou bylo ponecháno dostatečné místo, takže si dlaně pohodlně opřete. Uprostřed dominuje tlačítko, které celou „skříňku“ zajímavě oživuje. Je lemováno modrofialovým světlem (což je moc pěkné, když pracujete v noci). Napravo se nachází řada pěti funkčních kláves. Jak je zvykem, v dolní části najdete touchpad (čtyři standardní tlačítka, která nahrazují myš). Jelikož jsme během testu neměli k dispozici myš s USB konektorem, museli jsme celou dobu pracovat s touchpadem. Práce to byla pohodlná, i když zpočátku ne jednoduchá (každý touchpad má jinou citlivost a vyžaduje „jiné“ zacházení – ostatně jako ženy: když přijdete na to, jak na ně, tak je všechno v naprostém pořádku – a to platí i o touchpadu Asusu M6800N).

null


V levém dolním rohu najdete sérii čtyř indikačních kontrolek, které upozorňují např. na přijatou poštu, nebo jestli notebook běží z baterie či je napájen ze sítě. Každá kontrolka má jinou barvu, a tak i ve tmě jednoduše určíte, co vám chce světélko říci. Teď možná nastává i ta pravá chvíle, abychom se vyjádřili k designu.

Design

Černé šasi, které je vyrobeno se slitiny hliníku a magnézia, zaručuje odolnost. V dolních partiích je umístěno logo Asus, které je skvělé a dodává notebooku decentní vzhled s důrazem na detaily. Půdorys notebooku o velikosti 354 x 273mm je dostatečně velký na to, aby v sobě skryl 15,1 palcový displej se SXGA.

null


Z důvodu nedostatku času nebylo možno notebook nějak zásadně potrápit, proto zde slibujeme, že v případě zájmu dodáme další testy. Můžeme ale potvrdit, že při běžné práci – tj. brouzdání internetem, psaní dokumentů atd. vám notebook vydrží běžet téměř 5 hodin čistého času.

Při hraní her a jiných „akčních“ zábavách, jako je např. přehrávání videa, se tato doba zkracuje zhruba na polovinu.

Možná by většina čtenářů přivítala rozepsaní jednotlivých portů - tento komplexní přehled najdete v závěrečné tabulce technické specifikace. Nyní bychom se rádi věnovali výkonu. Notebook jsme podrobili několika testům, orientovaných nejen na výkon procesoru, ale hlavně grafické karty, která je nejdiskutovanějším tématem.

null

Speciály

Robertův sloupek

Aktuality

Vysvětlení pojmů

Tiskové zprávy