Právě se nacházíte:

Recenze Sony Vaio PCG – Z1RMP

Ukázali jsme notebook několika lidem z různých společenských skupin (studentům, manažerům, obchodníkům nebo ředitelům) a všem se bez rozdílu líbil. Shodli se, že na první pohled zaujme a upoutá pozornost.

Ukázali jsme notebook několika lidem z různých společenských skupin (studentům, manažerům, obchodníkům nebo ředitelům) a všem se bez rozdílu líbil.  Shodli se, že na první pohled zaujme a upoutá pozornost.

 

Design

Poté, co vytáhnete notebook z krabice, na horním víku vás zaujme nápis VAIO (což znamená Video Audio Integrated Operation). Dole uprostřed byl umístněn i nápis SONY, který je ale menší a jen podtrhává jasně dominující funkci loga VAIO. Celý systém je zasazen do stříbrného magnéziového šasi, které poskytuje nejen odolnost, ale zaručuje i malou hmotnost  výsledného produktu.

null

Když si Vaio vezmete do ruky, překvapí vás svou nízkou hmotností (2,1kg), a proto není problém přenášet ho v tašce na rameni i na větší vzdálenosti. Rozměry notebooku jsou 316 x 247,4 mm, což není málo, ale ani hodně. Sony zvolil zlatou střední cestu. O to je naše překvapení větší, když po otevření zjistíme, že Z1 je vybavena plnohodnotným 14,1 palcovým displejem širokoúhlého formátu (16:10) s rozlišením 1400x1050 bodů.


Displej

Kvalita použitého LCD displeje je výborná, nabízí dobrou čitelnost z úhlu, obraz je vysoce kontrastní a poskytuje uživateli hodnověrný obraz, který disponuje živými barvami. Ostatně nemůžeme se divit - Sony klade velký důraz  na kvalitní software pro audio i vizuální aplikace, a to bez kvalitního displeje není možné. (Na co bychom měli přehrávač DVD, kdybychom se na žádné DVD nemohli podívat, protože displej by to prostě nezvládl?).

null


Klávesnice & Touchpad

Nad klávesnicí je uprostřed umístněn reproduktor a vpravo dvě speciální programovatelná tlačítka, která při defaultním nastavení okamžitě buď ztiší zvuk nebo vrátí obraz do plné ostrosti. Při jejich přidržení vyskočí menu, které slouží ke změně funkcí tlačítek. Reproduktor poskytuje slušný audio výstup nejen při poslechu hudebního CD, ale i při sledování filmů, žádné zázraky však od něj nečekejte :o) .

null

Na klávesnici se příjemně píše, zdvih je optimální a ani při psaní dlouhých dokumentů se vaše ruce příliš neunaví. Velmi jsme uvítali umístění tlačítka CTRL úplně vlevo, na místě, kde ho najdete i na klasických klávesnicích. Identické umístění přispívá k rychlejšímu a bezchybnějšímu psaní. Jedinou výtku bychom měli k mezerníku, který je menší, a  tak se stává, že člověk omylem zavadí o klávesu ALT, což může způsobovat potíže. Ale na menší velikost mezerníku si rychle zvyknete a po několika dnech vám psaní na této klávesnici nebude dělat problémy. Opěrného místa pro dlaně poskytuje notebook dostatek. 

 

Touchpad se nachází v dolní části a je poněkud netradičně, i když musíme uznat, že i šikovně, na dvě části. Jedna slouží k "pohybu" po monitoru a druhá nahrazuje tlačítka myši. S jeho citlivostí jsme byli docela spokojeni, i když někdo může preferovat externí myšky, protože ač je touchpad jakkoliv dobrý, nikdy nevyhovuje každému. Naproti tomu je práce s externí myškou rychlá a hodně pohodlná. Popis jednotlivých portů jsme si nechali do technické specifikace, kde najdete i další zajímavé údaje. Proto se nyní budeme věnovat technické stránce a výsledku, kterého VAIO Z1 dosáhlo v našich testech.

Speciály

Robertův sloupek

Aktuality

Vysvětlení pojmů

Tiskové zprávy