Právě se nacházíte:

RECENZE:Treo 600: all in one

Velká většina uživatelů by ocenila, kdyby s sebou nemusela tahat spoustu zařízení, každé pro jednu činnost. Tak se palmy naučily přehrávat MP3 a také fotit. Integrace mobilu je metou nejvyšší. A ten, kdo jí dosáhne ke spokojenosti uživatelů, má své zisky téměř jisté. Komunikátory Handspring Treo byly již v minulosti akceptovatelným řešení pro některé z nás.

Dnes se Treo 270 stále ještě občas objevuje v nabídkách Electroworldu za velmi pěknou cenu. Jeho nástupce Treo 600 přichází po dlouhé době, takže očekávání jsou vysoká. Pojďme se podívat, zda je všechny splní.

Doprovodný obrázek

Treo 600 vznikalo ještě v režii samostatného Handspringu, ten pak odkoupil PalmOne (tehdy ještě Palm Inc.), zřejmě právě kvůli tomuto komunikátoru. Blíže o této transakci zde. Na Treu 600 je to hodně vidět. V některých aplikacích stále najdete logo Handspringu a všechno je podobnější spíš starým zástupcům řady Treo než jakémukoliv PDA od PalmOne. Změnit by se to mělo u nástupců Trea 600, o kterých se již dnes mluví.

Doprovodný obrázek

V balení místo najdete jen USB kabel (kolébku si musíte koupit jako volitené příslušenství), který je pro cestování stejně vhodnější. Nabíjecí adaptér je samostatně použitelný, anebo ho lze zapojit do zmíněného USB kabelu (který má tvar Y) a současně nabíjet a synchronizovat. Ideální řešení, ze kterého by si měl PalmOne vzít příklad i pro svá PDA.

Doprovodný obrázek

Dále v krabici najdete "bondovku" (handsfree) se standardním 2,5mm konektorem. Na té dodávané najdete konektor, tlačítko pro přijetí hovoru, mikrofon a sluchátko do jednoho ucha.

Z toho vyplývá, že to nebude to pravé na poslouchání hudby. Stereo sluchátka jsou opět k dispozici, ale jen jako volitelné příslušenství.

V ceně je naopak anglický tištěny manuál a také poměrně pěkný český překlad, ten ale pouze v elektronické podobě na přiloženém CD.

Nakonec zmíním i dodávané pouzdro, které je vcelku slušné a na výběr stejně mít nebudete, protože s příslušenství k Treu od jiných výrobců bych na českém trhu moc nepočítal.

Doprovodný obrázek      Doprovodný obrázek

Treo se víc než kostičce nebo kvádříku podobá vaničce. To bylo mé největší překvapení při prvním setkání s ním. Na většině fotek je totiž foceno zpředu, a člověk tak pomalu získá dojem, že jde o velmi tenký telefon. Je to spíš naopak. Tělo je poměrně tlusté a navíc v zadní části prohnuté směrem ven.

Připočtěte k tomu rozměrnou anténu a máte něco, co v kapse kalhot rozhodně nezapomenete. Na druhou stranu - ukažte mi malý komunikátor! Všechny telefony tohoto typu se se svou velikostí tak či onak potýkají.

Konstrukce je celoplastová, takže ta váze nepřidává, spíš bych tipoval na interní akumulátor (výměnný pouze v servisu), který musí uživit PDA a stále zapnutý telefon.

Přední straně dominuje displej a klávesnice. Displej vám budou závidět všichni majitelé obyčejných mobilů. Velký, barevný a s vysokým rozlišením 160x160 pixelů. Optikou dnešních PDA je ale právě toto vysoké rozlišení nízké. Nezbývá, než ho přijmout jako fakt. Ve většině aplikací je stejně vyšší rozlišení používáno pouze pro vyhlazení písma, ale prudké přechody mezi Treem a dnešními PDA nedoporučuji, protože je to trochu šok.

Speciály

Robertův sloupek

Aktuality

Vysvětlení pojmů

Tiskové zprávy