Toshiba Satellite - modrá je levná

Představujeme vám notebook Toshiba Satellite A10-S103, který za cenu okolo 32 tisíc Kč včetně DPH vstupuje na trh nejlevnějších notebooků pro kancelářské použití. Už jeho cena napovídá, že se nejedná o žádný super výkonný notebook, ovšem náročné aplikace a nejnovější hry rozhodně nejsou to, na co se Toshiba při jeho konstrukci zaměřila – tím bylo vyrobit notebook za co nejnižší cenu, s dostatečným výkonem a kapacitou pro běžné kancelářské práce. Jak se jí to podařilo, to můžete posoudit sami v následující recenzi.

Notebook A10-S103 se dodává v této konfiguraci: procesor Celeron 2.0GHz, operační paměť 256MB RAM DDR, harddisk 30GB, displej XGA TFT 14,1“ , grafická karta Intel 852GM se sdílenou pamětí, CD/DVD-ROM mechanika, porty USB 2.0 a TV-out.

Design a displej

Vnější kryt notebooku je proveden z plastu příjemně tmavomodré barvy se stříbrným logem výrobce, zatímco vnitřek zdobí černá barva. Co vás ovšem na první pohled zaujme, jsou dva reproduktory, umístěné v horních rozích notebooku, které mají v porovnání s běžnými notebookovými reproduktory úctyhodný rozměr. O jejich kvalitách se dočtete v podrobnějším popisu hardware.

Doprovodný obrázek

Displej, kterým „es stotrojka“ disponuje, je TFT LCD o úhlopříčce 14,1“ (vyšší modely třídy A10 disponují dokonce 15“ diplejem), s udávaným kontrastem 150:1. Pozorovací úhly displeje nejsou nikterak velké, zvláště pak při zobrazení tmavých barev. Ovšem pro běžnou práci s notebookem a na sledování filmů LCD vyhovuje.

Doprovodný obrázek


Klávesnice a Touchpad
 

Klávesnice se ničím zvláštním neodlišuje od standardu, kromě běžných tlačítek obsahuje také klávesu pro speciální funkce (vypínání a zapínání zvukového výstupu, seřízení jasu displeje, zapínání a vypínání touchpadu a další), provedení touchpadu je též uspokojivé, jeho povrch je dostatečně hladký a pohyb kurzoru dostatečně přesný. Jedinou malou připomínku bych měl k podkladu klávesnice, neboť při silnějším stisknutí kláves dojde k jejímu mírnému prohnutí.

Doprovodný obrázek

Notebook byl v této verzi (S103) vybaven pouze DVD-ROM/CD-ROM mechanikou a externí USB disketovou mechanikou. Vyšší verze této třídy (A10) lze sehnat s CD-R/RW/DVD-ROM mechanikou. Na přední straně laptopu nalezneme regulátor hlasitosti zvukového výstupu a pět kontrolek, indikujících napájení ze sítě, stav přístroje (zapnuto/vypnuto) a baterií, činnost pevného disku a CD/DVD-ROM mechaniky. Dále se zde nachází indikátor a přepínač bezdrátové komunikace (síťová karta pro bezdrátovou komunikaci ovšem není standardní součástí notebooku). Mechanika CD/DVD-ROM je umístěna na levé straně přístroje spolu s konektorem modemu, pravá straně pak ukrývá zdířky pro připojení sluchátek a mikrofonu, šachtu pro instalaci PCMCIA karet a otvory chladícího systému. V zadní části potom při bližším pohledu odhalíme dva USB 2.0 porty, video konektor, S-VHS TV-out a LAN konektor, napájecí zdířku a konečně otvor pro instalaci bezpečnostního zámku.

Rozměry notebooku a jeho váha nijak nevybočují z průměru (viz. tabulka) a pokud zrona nepatříte k těm, kteří jej nosí neustále s sebou a tudíž nevyžadujete extrémně lehký výrobek, (které se ovšem v této třídě notebooků nevyskytují), tak vám tyto parametry budou vyhovovat.


Zvuk

Ozvučení zajišťuje chip AD1981, který v kombinaci s reproduktory Titanium Speaker zajišťují více než slušné ozvučení, řekl bych že jedno z nejlepších, jaké je možné u notebooků najít, což je v této nejlevnější třídě obrovské plus.

Doprovodný obrázek


Interface
 

Zde se dostáváme k jednomu z hlavních mínusů  – k vybavení notebooku porty. Toshiba se totiž zřejmě rozhodla na tomto bodě ušetřit, a proto z běžných rozhraní pro připojení periferií zde naleznete pouze dva USB porty (i když standardu 2.0). Sériové a paralelní porty chybí, stejně jako infraport či PS2. Jedinou možností pro uživatele potom zbývá pořídit si všechny periferie pro USB rozhraní a (v případě většího množství periferií než dvě) koupit USB port replikátor, případně pořídit USB-COM nebo jinou redukci (dodávanou přímo Toshibou).

Naopak jako velké plus bych hodnotil přítomnost a kvalitu TV-outu, kdy po propojení notebooku a televize pomocí video a audio kabelu získáte velmi ostrý a kvalitní obraz (přičemž pro přepnutí video výstupu mezi LCD/LCD+CRT/CRT/LCD+TV/TV slouží speciální klávesa), který přímo láká ke sledování filmů na úhlopříčce daleko vyšší než 14 palců.

Doprovodný obrázek

Speciály

Robertův sloupek

Aktuality

Vysvětlení pojmů

Tiskové zprávy