Právě se nacházíte:

UMAX VisionBook 3700WXN

Dostala se nám do rukou opravdu horká novinka. Notebook UMAX VisionBook 3700WXM, který se v prodeji objevil teprve minulý čtvrtek, a proto jsme neodolali možnosti ho vyzkoušet. Obzvlášť když se jedná o 17palcový kousek s plnou klávesnicí – tedy včetně numerické části.


Námi testovaný model byl vybaven procesorem Intel Core 2 Duo T5500 a grafickou kartou NVidia GeForce Go 7300 s 128MB vlastní paměti (TurboCash až 512MB), která se stará o zobrazení na 17palcovém WXGA displeji. Notebook má 160GB disk s rychlostí 5400RPM, 1GB RAM a je vybaven Wi-Fi, Bluetooth, DVD vypalovací mechaniku, třemi USB 2.0 porty, Express Card slotem, čtečkou paměťových karet a zabudovanou kamerou a mikrofonem.

Rozmístění portů a dalších zařízení po obvodu notebooku je následující. Na přední straně vpravo se nachází jen indikační diody, kterých je celkem 7, a obzvlášť při sledování filmů může jejich blikání poněkud rušit. Na pravém boku vpředu je umístěn Express Card slot a vedle něj je čtečka paměťových karet, jejich vstupy jsou kryté gumovým chráničem. Za nimi jsou umístěny 2 USB 2.0 porty, jejichž poloha je dobře vyřešena a nic neprání jejich současnému užívání. Vedle nich se ještě nachází port RJ-45 pro LAN a úplně vzadu je VGA výstup. Napravo na zadní straně jsou pak otvory chlazení a nad nimi je umístěn třetí a poslední USB port. Pak už se na zadní straně nachází jen konektor napájení a baterie. Levá strana notebooku má vpředu line in konektor, výstup pro sluchátka vstup mikrofonu a S/PDIF audio výstup, vedle těchto konektorů se nachází konektor pro modem a uprostřed levého boku je umístěna DVD vypalovací mechanika. Úplně vzadu je pak zámek Kensington.

Už při prvním pohledu na notebook zjistíte, že je poměrně strohý a tmavý. Víko notebooku je celé černé a jediným elementem s jinou barvou je nápis UMAX. Po odklopení víka, což jde mimochodem dost z tuha, se před vámi objeví lesklý displej nad nímž je zabudovaná 1,3Megapixelová videokamera. Okolo černé klávesnice s bílými popisky je plast notebooku nastříkán tmavě šedou kovovou metalízou. Reproduktory notebooku, jsou umístěné až za klávesnicí a zakrývá je černý plastový kryt, který se táhne po celé délce notebooku. Mezi krytem a klávesnicí se na levé straně nachází tlačítko power a 3 další funkční knoflíky – pro spuštění internetového prohlížeče, emailového klienta a volitelné aplikace. Málem bych zapomněl na opravdu nevhodně umístěný interní mikrofon, přes který si při práci na klávesnici moc nepopovídáte, jelikož je na opěrce rukou a snadno ho překryjete.

Vzhledem k rozměrům notebooku snad ani nepřekvapí, že má úplnou QWERTY klávesnici i s numerickou částí. Klávesa ctrl je umístěna v dolním levém rohu klávesnice a napravo od ní je klávese Fn, pro druhou funkci. Druhé funkce kláves jsou umístěny v podstatě jen na funkčních klávesách F1 až F9 a klávese F11. Výjimku tvoří klávesy PageU p, Page Down, Home a End, které jsou umístěny na kurzorových šipkách.

Klávesnice jako celek působí dobrým dojmem. Nijak se neprohýbá a na klávesách se vcelku slušně píše. Trochu horší, je to s touchpadem, který je po designerské stránce dobře vyřešen, má stejnou barvu jako jeho okolí a neruší vzhled, ale přijde mi, že je trochu méně citlivý, než bývá zvykem.

Vlastnosti displeje mě velmi mile překvapili. Obraz vypadá dobře, barvy jsou syté a podsvícení je rovnoměrné a dostatečné. Jena něm zkrátka vidět, že sledování filmů v přítmí domova mu musí slušet. S viditelností na světle je to horší, neboť při silnějším osvětlení s displej mění v zrcadlo, ale to je daň za to, že je leštěný.

Výkon procesoru

Whetstone (SSE3): 6325 MFlops
Dhrystone: 9055 Mips

Test harddisku
Přídtupová doba: 14ms
Index disku: 40 MB/s

Test výdrže baterií
Při našem redakčním testu jsme se snažili notebook maximálně zatěžovat a jeho výdrž byla 1 hodina 28 minut. Není to mnoho, ale vzhledem k velikosti displeje a grafické tartě to není úplně špatné. Navíc výdrž na beterii není důvodem proč kupovat 17palcový notebook.

Závěr
Celkově je VisionBook 3700WXN zajímavý kousek a docení ho určitě ti, kteří hledají alternativu za stolní multimediální počítač, občas si něco zahrají a nelpí na vysoké mobilitě, i když v případě tohoto notebooku, není jeho váha v porovnání s velikostí nijak závratná. Vzhledem k použité grafické kartě se dá notebook použít na hraní her, ale na žádné velké „paření“ to rozhodně není.

Umax VisionBook 3700WXN

Procesor: Intel Core 2 Duo T5500
Paměť: 1024 GB (1x 1GB DDR2 667MHz)
Grafická karta: Mobile Intel(R) 950 GM až 128MB sdílené DDR2 operační paměti
Harddisk: SATA 160GB; 5400rpm
Optická mechanika: DVD±RW Multiburner Dual Layer
Velikost displeje: 17" XGA TFT
Maximální rozlišení: 1440x900
Další: Wi-Fi 802.11 a/b/g; Ethernet 10/100; Bluetooth; 3 x USB 2.0; PCMCIA Card; AVG výstup; četčka paměťových karet
Baterie: LiIon 4000 mAh
Cestovní hmotnost: 2,6kg
Operační systém: Windows Vista Home Premium
Cena: 29738 Kč s DPH

Speciály

Robertův sloupek

Aktuality

Vysvětlení pojmů

Tiskové zprávy