IBM - ELEKTRONICKÉHO MÝTA

IBM A KONSORCIUM FELA/ASCOM JSOU PŘIPRAVENY NABÍDNOUT ŘEŠENÍ NA ZAVEDENÍ ELEKTRONICKÉHO MÝTA V ČESKÉ REPUBLICE

Business Consulting Services IBM Česká republika a konsorcium švýcarských firem  FELA AG a Ascom AG podepsaly dohodu o vytvoření týmu, který se bude společně ucházet o zakázku na dodávku technologie pro výběr elektronického mýta u kamionové přepravy v České republice. Konsorcium firem FELA/Ascom  a IBM, vůdčí společnosti v oblasti prosazování informačních technologií a s nimi souvisejících služeb v oblasti dopravnich informačních systémů a dopravní telematiky, budou na základě této dohody nabízet společné řešení, jehož základním principem bude vzájemná slučitelnost se stávajícími modely výkonového zpoplatnění, které již fungují či budou v brzké době uvedeny do provozu v Rakousku,  Německu a Velké Británii.

„Do výběrového řízení na dodávku elektronického mýta jsme připraveni společně velmi rychle dodat řešení, které bude nejlépe reflektovat místní specifické dopravní podmínky a současně bude dostatečně pružné a otevřené vůči dalšímu vývoji modelů výkonového zpoplatnění v rámci Evropské unie. Půjde o řešení, které bude dávat perspektivu pro rozšíření navazujících služeb a jejich průběžných inovací,“ řekl Martin Beneš z konsorcia Fela/Ascom.

„Rozhodli jsme se pro vzájemnou spolupráci s konsorciem Fela/Ascom  na základě jeho kompetence v implementaci a udržování elektronických dopravních systémů. Zkušenost našeho partnera v oblasti projektů srovnatelných svým rozsahem s elektronickým mýtným v České republice je mimořádná,“ uvedl Radim Hradílek, vedoucí partner Business Consulting Services IBM Česká republika.

V oblasti systémů na výběr mýtného společnost Fela zastřešovala vývoj a výstavbu systému ve Švýcarsku a jako kvalifikovaný dodavatel sa podílela na výběrových řízeních v Německu a Rakousku. Na Tchajwanu konsorcium, jehož je FELA členem, vyhrálo výběrové řízení na dodávku systému elektronického mýta pro celou zemi. Nedávno sa FELA společně s partnerem, společností IBM, kvalifikovala i ve  výběrovém řízení na dodávku systému elektronického mýta ve Velké Británii, pro druhý největší (po Švýcarsku) plošný systém svého druhu v Evropě.

IBM má rozsáhlé zkušenosti v oblasti zavádění dopravních informačních systémů a s nimi souvisejících technologií a služeb například v Hongkongu, Stockholmu či Edinburgu. Tyto systémy dávají příležitosti pro využití dalších navazujících služeb – z konkrétních lze zmínit například projekt Pay As You Drive, který IBM zavedlo ve Velké Británii pro pojišťovnu Norwich Union.

Pro další informace kontaktujte:

Mmd Public Relations Czech Republic

Radovan Suk